Türkiye’de Enflasyon ve Dezenflasyon

2002 yılının yaz aylarında iki yıllığına konuk araştırmacı olarak ABD’nin Illinois Üniversitesi Urbana-Champaign kampüsüne gittikten kısa bir süre sonra, Mülkiye’den (1981-1985) sınıf arkadaşım ve Bilkent İktisat’tan değerli meslektaşım sevgili Faruk Selçuk‘un beklemediğim bir anda gelen ortak çalışma önerisi üzerine, ABD’den sevgili Profesör Libby Rittenberg ile de işbirliği yaparak “Türkiye’de Enflasyon ve Dezenflasyon” konulu bir kitap derlemeye koyulduk. İki yıl kadar süren çalışmamızın sonunda, Türkiye’den ve ABD’nin değişik üniversitelerinden on kadar değerli meslektaşımızın büyük katkılarıyla ortaya “Inflation and Disinflation in Turkey” diye bir kitap çıkarttık ve bu kitap Güz 2002’de Ashgate Yayınevi tarafından yayınlandı.



2000-2001 finansal krizini takiben Türkiye’de nihayet düşmeye başlayan enflasyon; 1970’ler, 1980’ler ve 1990’lardaki o uzun ve sancılı süreçten artık yeterince ders alındığını düşündüğümüz/sandığımız için sanki bir daha yaşanmaz gibi gelmişti bize o sıralarda. Ama öyle olmadı. Enflasyon 2018 yazından, özellikle de 2021 güz aylarından itibaren hızla tırmandı.



2002 yılında yayınlanan ortak kitabımızın üçüncü bölümü olarak, hem enflasyonun sebep ve etkileriyle ilgili teorik literatürü, hem de o ana kadar Türkiye’deki enflasyonun yükseldiği süreçle ilgili ampirik literatürü özetlemek üzere tararken, ulaştığım yayınları kendi bölümümde değerlendirme sürecinde bir taraftan da internette uzunca bir literatür listesi olarak yayınlamıştım. Ancak, aradan geçen zaman içinde kişisel internet sitem maalesef birkaç kez çöktü ve o sayfa da bu arada silindi. O nedenle, silinen ve 1962-2004 yıllarındaki seçilmiş ampirik çalışmalardan oluşan listeyi, bugün mevcut internet sitemde yeniden yayınladım: “Selected Studies on Inflation and Disinflation in Türkiye (1962-2004)“. Liste elbette ki eksiksiz ve kusursuz değil. Sayfadaki bazı linkler büyük olasılıkla artık çalışmıyor da olabilir. Ama yine de belki listeye bir göz atıp 1962-2004 arasındaki literatürden yararlanmak isteyen olabilir, diye düşündüm. Yeni/genç araştırmacılara iyi çalışmalar dilerim.