Referans Mektubu Almak İsteyen Eski Öğrencilerim İçin Açıklama

Eğer Ankara Üniversitesi veya Türk-Alman Üniversitesi‘nden mezun olan eski bir öğrencimseniz ve benden işe giriş veya bir lisansüstü (master/doktora) programa yapacağınız başvuru nedeniyle referans mektubu almak istiyorsanız, benden aldığınız derslerin en azından bir tanesini “en az 80 puanla” (100 üzerinden) tamamlamış olmanız gerektiğini unutmayınız. Bu koşulu yerine getirememiş olan öğrencilerime, başvurularını destekleyebilmek için referans mektubu verebilmem maalesef olanaksızdır. Bu ölçüt, yazacağım referans mektuplarının anlamlılığı, inandırıcılığı ve güvenilirliği açısından zorunlu bir ölçüttür.


Eğer yukarıdaki koşulu sağlıyorsanız ve benden referans mektubu almak yerine başvurunuzda sadece benim iletişim bilgilerimi kullanarak beni referans gösterecekseniz, o zaman lütfen önce bana bir e-posta atarak isteğinizi bana iletiniz.


Eğer başta belirttiğim koşulu sağlıyorsanız ve akademik bir programa yapacağınız master/doktora başvurusu veya bir işe giriş sınavına yapacağınız başvuru için benden referans mektubu almak istiyorsanız lütfen önce aşağıdaki bilgileri bana e-posta ile iletiniz:


1) Hangi kurum ve/veya program için referans mektubu istiyorsunuz?


2) Kurumun/programın posta adresi ve web sayfası nedir? Referans mektubunun kime hitaben yazılması gerekmektedir?


3) Mektup hangi dilde yazılmalıdır? (Türkçe/İngilizce/Almanca?)


4) Hazır bir referans formu varsa, onun internet adresi nedir? (Dosya pdf/doc olarak da bana e-maillenebilir.)


5) Referans formunda sizin doldurmanız gereken bilgiler (adres, telefon num., başvurduğunuz program adı, vb.) varsa, onları da bana gönderirseniz ben o bilgileri sizin yerinize forma yazarım.


6) Referans formunu/mektubunu hazırladığınmda referansın hangi adrese gönderilmedi gerekmektedir?


7) Mezun olduğunuz üniversitedeki bölümünüz, öğrenci numaranız ve mezun olduğunuz yıl nedir?


8) Benden aldığınız dersler, yarıyılları ve geçme notlarınız nedir? (Bu soruyu cevaplayıp transkriptinizi de emailinize ekleyebilirsiniz.


9) Benden aldığınız herhangi bir derste gönüllü sözlü/yazılı sunuş yaptınız mı? Aldığınız derste dikkate değer bir ödev hazırladıysanız, ilgili dersin ve sunuşun/ödevin adı/konusu neydi?


10) Referans mektubunun en son hangi tarihe kadar postalanması gerekmektedir?


11) Mektubum hazır olunca size haber verebilmem içine-posta adresiniz ve/veya cep telefonu numaranız nedir?


12) Eğer birden fazla okul/program için referans mektubu gerekiyorsa, yukarıdaki ilgili soruların hepsinin bütün kurumlar/programlar için ayrı ayrı yanıtlanması gerekmektedir.


13) Eğer bölümünüzü, mezun olduğunuz/olacağınız dönemin en başarılı beş öğrencisinden biri olarak tamamladıysanız/tamamlayacaksanız, lütfen bunu da e-postanızda belirtmeyi unutmayınız.


Lütfen bana “kendiniz” bir referans mektubu hazırlayarak getirip/iletip onu imzalamamı istemeyiniz. Benden “genel” veya “ilgili makama” (“To Whom It May Concern”) hitaben yazılmış açık referans mektubu istemeyiniz. Lütfen referans mektubunun size gerekeceği tarihten “en az bir ay önce” referans mektubu istemek için benimle iletişim kurunuz.

Başvurularınızda başarılar dilerim.

Yararlı İnternet Bağlantıları:

inomics.com: Yurtdışında master/doktora ve/veya burs imkanları

Almanya’da master/doktora için burs imkanları

Almanya’daki İktisat Lisans Programları

Almanya’daki İktisat Master Programları

Almanya’da doktora